Fraktioneret CO2 Laser

 

Fraktioneret CO2 laser

Behandling med fraktioneret CO2 laser er et medicinsk indgreb, som ikke er nær så radikalt som et ansigtsløft, men som kan reducere dybe rynker og ar, bedre hudens struktur og reducere pigmentforandringer, hvorved der fremkommer en betydelig foryngelse af huden. Med alderen ses et tab af kollagen, elastin og glykosaminglykaner i huden, der fører til at huden bliver mere slap og der dannes rynker (særligt omkring øjne, mund og på kinder). Sollys påvirker også huden og kan disponere til pigmentforandringer og forværre forekomsten af rynker. Fraktioneret CO2 laser er en effektiv hudforyngende behandling, der ved at stimulere epidermis (overhuden) og nydannelse af kollagen, elastin og glykosaminglykaner i dermis (læderhuden) reducerer forekomsten af rynker signifikant og som også er effektiv til behandling af ar, herunder ar efter acne.

 

Metode

Ved CO2-laser absorberes en bølgelængde på 10.600nm i vandmolekyler i både epidermis (overhuden) og dermis (læderhuden), således at huden opvarmes. Fraktioneret CO2-laser er en videreudvikling af den traditionelle ablative CO2-laser hvor hele overhuden bliver fjernet på èn gang. Ved den fraktionerede teknik behandles kun en del af huden, idet man med en raffineret teknik skyder laserstrålen mod huden i et fintmasket mønster, så der dannes små mikrohuller i huden, såkaldte mikroporer hvorimellem huden er intakt. Laseren indstilles helt individuelt afhængig af den ønskede effekt og hvilke hudforandringer, som ønskes behandlet. Man kan således variere størrelsen af det behandlede område ved hvert laserskud samt dybde, størrelse, afstand og mønster af de enkelte laserhuller.

 

Effekt af behandlingen

For at få en optimal effekt af behandlingen skal der gives 3 behandlinger med 1-2 måneders mellemrum. Man vil kunne se en effekt af behandlingen efter 2 uger, mens den egentlige effekt af behandlingen først kan vurderes efter 3 måneder. Herefter vil huden stadig arbejde, og det kan tage op mod 6 måneder før man opnår den fulde effekt af behandlingen. Effekten af behandlingen forventes at vare op mod 10-15 år. Studier viser, at hud med rynker gennemsnitligt vil se 5-10 år yngre ud, og hud med ar vil blive pænere og glattere. Man kan aldrig garantere, at de uønskede hudforandringer forsvinder helt.

 

Behandlingen

Inden behandlingen påfører vi på klinikken en bedøvelsescreme til behandlingsområdet, der skal sidde på ca. 60 min før behandlingsstart. Uden bedøvelsescremen er behandlingen smertefuld, men bedøvelsescremen vil reducere smerten og laserbehandlingen vil herefter føles som en varm prikken i huden. Efter behandlingen kan der være en brændende fornemmelse i behandlingsområdet. Man kan have gavn af at tage 1g Panodil en halv til 1 time før behandlingen. I de fleste tilfælde vil der blive givet forebyggende behandling mod infektioner med gule stafylokokker og forkølelsessår (herpes).

 

Efter behandling

Umiddelbart efter behandlingen vil der være svie i huden. Huden vil typisk efter behandlingen være rød og hæve (hævelsen kan initialt udglatte eventuelle rynker, men den egentlige effekt er ikke opnået på dette tidspunkt). I nogle tilfælde kan der dannes væskende sår, som kan bløde. Man vil kunne observere huller i huden efter laseren og huden mellem laserhulerne vil ofte blive brun og skalle af. Huden heler typisk efter 4-10 dage. Vi planlægger et kontrolbesøg i klinikken efter et par dage for at sikre os at helingsprocessen går efter planen. Du må gerne tage et styrtebad en gang om dagen. Make-up må sædvanligvis anvendes på 5.-7. dagen. I efterforløbet er det vigtigt, at undgå solen og det anbefales at bruge en creme med høj solfaktor (faktor 30-50) i op mod 6 måneder efter behandling. Man kan have glæde af at påføre det behandlede hudområde en af følgende cremer: Cicaplast fra La Roche Posay, Locobase Repair eller cr Helo gentagne gange om dagen i de første dage efter behandlingen. For at undgå infektioner i huden, anbefales det at holde det behandlede hudområde rent og undgå at pille i sårene og i det hele taget at mindske unødig berøring af huden.

 

Forsigtighedsregler

Huden må ikke være solpigmenteret, solariebrun eller brun af selvbruner. Der må ikke anvendes solarium eller dyrkes sol 4 uger før behandlingen. Da huden er ekstra sensitiv de første 1-3 måneder efter behandlingen, anbefales det helt at undgå sol i denne periode og færdes man i solen i op til 6 måneder efter behandling bør der anvendes høj solfaktor (faktor 30-50). Personer med mørkere hudtype har øget tendens til at danne pigmentforandringer, dvs. ændring i hudens farve i forbindelse med behandlingen, derfor vil ikke alle kunne blive tilbudt behandling med fraktioneret CO2 laser.

 

Bivirkninger

De anførte naturlige efterreaktioner med hævelse, afskalning og rødme ved behandlingen er en slags bivirkninger, men de er naturlige og nødvendige. Hos nogen kan det ved kraftigere behandling se voldsomt ud inden for den første uge, hvorefter det falder til ro. Der er en lille risiko for pigmentforstyrrelser med enten mørkere eller lysere hud i de behandlede områder sammenlignet med ubehandlet hud. Denne bivirkning forværres ved udsættelse for sollys og ses oftere hos personer med naturligt mørkere farve i huden. Oftest udlignes det indenfor et års tid. Ardannelse med fortykkede ar er meget sjældent forekommende Risikoen for infektioner er sjælden, men en alvorlig bivirkning, da det øger risikoen for ar og pigmentforstyrrelser.

Priser

Hele ansigtet kr.9.000,-
Område under øjne kr.5.000,-
Område omkring mund kr.5.000,-
Priser er per behandling, inkl. forundersøgelse og efterfølgende kontrol. Sædvanligvis er der behov for 2-3 behandlinger