Pigmentforandringer

Pigmentforandringer

Pigmentforandringer eller pigmentpletter kan behandles med IPL (Intens Pulseret Lys) og laser. Pigmentpletter, leverpletter og solfregner er lyse til mørkebrune pletter i huden. De består af en ophobning af små korn af pigmentstoffet melanin i hudens øverste lag.

Metode

Ved anvendelse af IPL eller laser sprænges pigmentkornene i stykker og fjernes af hudens egne oprydningsceller.

Effekt af behandlingen

Pigmentskjolder, som ligger i overhuden, fjernes let med laser og IPL. Typisk vil pigmentforandringer, der er led i kroniske solskader være lette at fjerne. Det samme gælder aldersbetingede pigmentforandringer i ansigt og på håndrygge. Pigmentskjolder, som ligger dybere er svære at fjerne med alle typer behandling. Effekten af behandlingen er varierende fra fuldstændig fjernelse af pigment til delvis eller ingen, afhængig af pigmentets type og årsag. I en del tilfælde kræves mere end én behandling. 

Pigmentskjolder af typen melasma er vanskelige at behandle med godt resultat. Hvis det forsøges, er det ekstra vigtigt at anvende solfaktor 50+ på huden efter behandlingen i op til 1-2 år efter behandlingen, når man færdes i solen. Blot 10-15 minutters sol uden solcreme kan øge pigmentproduktionen igen, og pigmentskjolderne kan blive gendannet. Efter at have holdt pigmentproduktionen i ro i 1-2 år vil huden som regel kunne normalpigmenteres igen uden at danne mørke pigmentskjolder. I nogle tilfælde for- og efterbehandles huden med en creme, som dæmper produktionen af pigment (Hydroquinoncreme.)

Behandlingen

Behandlingen er ikke smertefri og hver lyspuls føles som en stærk prikkende varme.

Efter behandling

I pigmentskjolderne kan ses en mørkfarvning. Efter 1 til 2 dage vandrer mørkfarvningen op til overfladen af huden og skaller af efter 5 til 10 dage. Hos enkelte kan der være en let hævelse af huden, især hvis der er mange pigmentforandringer. Det behandlede hudområde kan vaskes, og der kan anvendes make-up umiddelbart efter behandlingen.

Forsigtighedsregler

Huden må ikke være solpigmenteret, solariebrun eller brun af selvbruner. Der må ikke tages solarium 4 uger forud for og 4 uger efter behandlingen. Hvis man færdes i solen i den første måned efter behandlingen, skal man anvende en solcreme (faktor 20-50).

Bivirkninger

Ved behandling af solpigmenteret hud eller mørkere hudtyper, er der risiko for en overfladisk forbrænding, som kan give rødme og efterfølgende lys- eller mørkfarvning af huden. Hudfarven normaliseres oftest i løbet af måneder til år. Hvis man ikke beskytter huden mod solen, inden den har normaliseret sig efter behandlingen er der risiko for mørkfarvning af huden.

Priser

Ansigtet 2.500,-
Hals/bryst 2.500,-
Håndrygge kr.1.800,-
Priser er per behandling. Sædvanligvis er der behov for 2 behandlinger.